Øyedråper laget av serum

Sykehusapoteket i Trondheim er først ute i Norge med å produsere øyedråper av serum fra blodprodukter. De første flaskene sendes ut til en pasient i uke 50, 2015.

Produksjonsteam: Serumet er klart og produksjonen kan starte. F.v. apotekteknikerne Sissel Vaagan Olstad og Berit Isdahl, farmas
Produksjonsteam: Serumet er klart og produksjonen kan starte. F.v. apotekteknikerne Sissel Vaagan Olstad og Berit Isdahl, farmasøytene Marthe Bjørken Skjørholm og Guro Sivertsen.  Foto: Sykehusapotekene i Midt-Norge.

Behandler alvorlig tørre øyne

 

Pasienter med sykdommer som for eksempel leddgikt og reumatisme kan få alvorlig tørre øyne og trenger behandling for det. Tidligere kunne apoteket bare tilby ferdigproduserte øyedråper fra firma og det fungerer ikke optimalt for alle. Serum fra blod er den væsken som ligner mest på den naturlige tårevæsken alle har. – Det betyr at disse øyedråpene er et produkt som kan fungere godt for de som ikke har nok effekt av andre tårevæskesubstitutter (erstatning for andre øyedråpepreparat), forklarer farmasøytene Guro Sivertsen og Marthe Bjørken Skjørholm.

Produksjonsteam: Serumet er klart og produksjonen kan starte. F.v. apotekteknikerne Sissel Vaagan Olstad og Berit Isdahl, farmasøytene Marthe Bjørken Skjørholm og Guro Sivertsen.  Foto: Sykehusapotekene i Midt-Norge.  

 

Produksjonsteam: Serumet er klart og produksjonen kan starte. F.v. apotekteknikerne Sissel Vaagan Olstad og Berit Isdahl, farmasøytene Marthe Bjørken Skjørholm og Guro Sivertsen.  Foto: Sykehusapotekene i Midt-Norge.

Forenkler hverdagen

Disse dråpene bidrar til at de som bruker dem kan dryppe færre ganger per dag fordi de har bedre effekt. Pasienten får dermed en enklere hverdag, mindre øyeproblemer og generelt en bedre livskvalitet.

Samarbeidsprosjekt

Blodbanken ved St. Olavs Hospital leverer serum tappet fra godkjente mannlige blodgivere med blodtype AB. Alternativt, kan serumøyedråper lages av serum fra pasienten selv. I praksis kan dette imidlertid by på problemer, da det er en ulempe for pasienter som er syke å bli tappet for blod for ofte. Utviklingen av øyedråpene er et samarbeidsprosjekt mellom Blodbanken, Øyeavdelingen og Avdeling for Blodsykdommer ved St. Olavs Hospital og Sykehusapoteket i Trondheim.

Banebrytende produksjon

For oss som er farmasøyter har det vært veldig faglig spennende og artig å følge dette prosjektet. – Vi er stolte over at vi er de første i Norge som lager disse øyedråpene, sier farmasøytduoen. Vi ser frem til å høste erfaringer ettersom produksjonen går sin gang og pasienter tar legemiddelet i bruk. 

I Danmark har øyedråper av råvaren serum blitt produsert siden 2010, og der har de gode erfaringer med produktet.

Frysevare som skal transporteres 

Når serumøyedråpene er produsert blir de frosset ned og oppbevart i fryser på apoteket inntil utlevering. Pasienten må legge øyedråpeflaskene i egen fryser innen to timer fra de ble utlevert på apoteket. Tinte flasker skal oppbevares i kjøleskap og brukes innen 24 timer. Utfordringene knyttet til oppbevaring og holdbarhet er grunnen til at vi i første omgang bare har et tilbud til pasienter i Trondheimsregionen. Etterhvert skal vi utvide leveransen til helseregionen Midt-Norge.

Vil du vite mer?

Ta kontakt med legen din for å få mer informasjon om serumøyedråpene.

Du er også velkommen til å ta kontakt med sykehusapoteket i Trondheim for utfyllende informasjon. Kontaktinformasjon og åpningstider ved sentralbordet til Sykehusapoteket i Trondheim finner du på våre nettsider.